KARAKA

ilustracija

KARAKA, dubrovačka
ilustracija1ilustracija2

karaka (španj. carraca, vjerojatno od arap. ḥarrāqa: laki brod nakrcan zapaljivom građom koji se upućivao na neprijateljski brod), veliki trojarbolni teretni jedrenjak XIV–XVII. st. Bila je obla trupa s uzdignutim pramcem i krmom, veća od karavele, ali sporija i slabijih manevarskih sposobnosti. Na pramčanom jarbolu imala je križno jedro, na glavnome dva križna, a na krmenome latinsko jedro; za obranu je nosila 35 do 40 topova, a kao transportni brod mogla je prevesti i više od 1000 ljudi. Pojavila se početkom XIV. st. u Veneciji, a gotovo se istodobno počela graditi i u Dubrovniku. Tijekom XV. st. proširila se Sredozemljem i odatle do Nizozemske. U XVI. st. pojavila se velika karaka s 4 jarbola, karakun (franc. carraqoun, tal. carracone). Dubrovačka karaka (→ argosy), s nosivošću oko 900 t, bila je potkraj XVI. st. među najvećim trgovačkim teretnim brodovima na svijetu; plovila je do Engleske. Potkraj XVII. st. ustupila je mjesto velikim jedrenjacima za prekooceansku plovidbu.

Dubrovačka karaka (engargosy) je velik jedrenjak građen u Dubrovačkoj Republici od 15. stoljeća. Pripada među najveće brodove toga doba.

Karake su prevozile skupi teret. Imale su i naoružanje do 40 topova, za obranu od pirataDominikanski samostan u Dubrovniku čuva najvredniji uzorak dubrovačke karake iz 15. stoljeća. Posade su bile do 140 ljudi. Dubrovačka karaka imala je tri jarbola, od kojih je srednji najviši. On ima dva križna jedra. Jarbol na pramcu ima križno jedro, a na krmi latinsko jedro. Jedra su bila teška i podizala su se uz pomoć ručnog vitlaKrma je visoka, što je osobina prekooceanskih brodova. U središnjem prostoru karake, bio je strop sa slikama tadašnjih slikarskih majstora. Na nekim su postojale kovačke i stolarske radionice, zdenac s vodom i vrtom, čak i nastambe za svinjekokoši i kuniće. Karaka je krajem 16. stoljeća poboljšana, pa je mogla prevesti i do 1000 vojnika i 900 tona tereta. Dubrovčani su u gradnji karaka bili vrlo strpljivi i vrhunski majstori,[1] koristili su najkvalitetnije drvo. Karakama su putovali i do Velike Britanije i SAD-a. Hrvatska narodna banka i Hrvatski novčarski zavod izradili su srebrni kovani novac s motivom dubrovačke karake [2]Hrvatska pošta izdala je marku s prikazom dubrovačke karake.[3] U djelima Williama Shakespearea, “Mletački trgovac” i “Ukroćena goropadnica” spominje se riječ “argosy” koja znači dubrovačka karaka.

https://karaka.info

http://karakatravel.hr